- Bij een sollicitatiegesprek wil je laten zien dat je goed bij de cultuur van het bedrijf past.
- Bel van tevoren je recruiter of iemand die je kent binnen het bedrijf om te vragen wat je het beste aan kunt trekken.
- Of check de Facebook- en Twitterpagina’s van het bedrijf. Met wat geluk staan daar foto’s van je toekomstige collega’s op en kun je daaruit afleiden hoe formeel ze zich voor hun werk kleden.
Het is simpel: naar een sollicitatiegesprek draag je als man een pak met een stropdas en als vrouw een mooie jurk met een jasje of een broekpak. Toch?
Helaas, die tijden liggen ver achter ons.
“Een van de meest gemaakte fouten bij sollicitatiegesprekken is dat mensen een ouderwets kledingadvies opvolgen, of dat ze niet de tijd nemen om zich in de bedrijfscultuur te verdiepen”, zegt Marc Cenedella tegen Business Insider. Hij is CEO van carrièresite Ladders.
Bij veel bedrijven dragen werknemers inmiddels informele kleding, dus als je toekomstige baas op teenslippers loopt en jij in je netste kleding aanklopt, is dat misschien een beetje vreemd.
Hoewel het zeker zo is dat je bij een sollicitatiegesprek beter overdressed dan underdressed kunt zijn, wil je ook laten zien dat je goed bij de cultuur van het bedrijf past. En je kleding aanpassen aan het bedrijf hoort daarbij.
“Als je veel te netjes naar een sollicitatiegesprek komt, verbinden je toekomstige collega’s daar misschien conclusies aan. Ze kunnen dan denken dat je je niet goed kunt aanpassen aan je omgeving”, zegt Cenedella.
Om dat te voorkomen, kun je het beste je recruiter of een vriend binnen het bedrijf opbellen om te vragen wat je aan moet doen. Als je die vriend opbelt, is het wel handig om er zeker van te zijn dat hij in het team werkt waar jij ook terechtkomt – kledingstijlen kunnen binnen het bedrijf weleens verschillen.
Volgens Cenedella kun je de recruiter of vriend deze vragen stellen:
- Dragen veel mensen een stropdas?
- Lopen er veel mensen op slippers of sandalen?
- Ik heb mijn gesprek met persoon X en Y, wat dragen zij meestal voor kleding?
- Als ik een pak aandoe, zou ik me daar bij jullie dan ongemakkelijk in voelen?
Voor de echte speurneuzen heeft Cenedella ook een goede tip: je kunt even op de Facebook- en Twitterpagina’s van het bedrijf kijken. Met wat geluk staan daar foto’s van je toekomstige collega’s en kun je daaruit afleiden hoe formeel ze zich voor hun werk kleden.
“Sommige sectoren, functies of bedrijven zijn simpelweg formeler dan je misschien gewend bent”, zegt Cenedella. “Of juist informeler. Het is aan jou om je daarin te verdiepen en de goede outfit te kiezen.”
Als je twijfelt, kun je volgens Cenedella het beste voor de dresscode “smart business casual” gaan. Daarbij kies je voor nette kleding, schoenen en accessoires. Hieronder zie je een afbeelding ter verduidelijking:
Lees meer:
- 21 sollicitatievragen die als valstrik zijn bedoeld en waar je je lelijk in kunt verslikken
- Zo valt je e-mail meteen op als je solliciteert voor een nieuwe baan
- 19 dingen om zo snel mogelijk van je cv te schrappen als je gaat solliciteren
- 10 vragen waarmee je tijdens een sollicitatiegesprek indruk maakt